flipperberles.hu

Flipperek, arcade gépek, dartsok, csocsók, tájfunok bérbeadása

Attack from Mars

 

Szerencsések vagyunk, hogy sikerült egy olyan Marsot találunk, melynek nem fakult ki a kasznija és nem kellett újra matricázni az egész oldalát. A doboz eleje sem volt szétnyílva és összecsavarozva, így minimális javításokkal megoldható volt a kaszni restaurálása. A farost lemez aljának elegendő volt a külső és belső felén a csiszolás, nem kellett festegetni.
A playfield nem volt ilyen jó állapotban, a típusra jellemzően a scoop rendesen megkopott, ki kellett pótolni a hiányzó fát.
A kipótolt területen vissza kellett festeni az ábrákat, így elkerülhetetlen lett a teljes playfield lakkozása. Az első két lakkréteg vissza lett csiszolva, hogy teljesen sík, tükör felület legyen, a harmadik réteg már csak egy polírozást kapott. A lakkozás autófényező kamrában történt, ahol fel lett fűtve a kamra kb. 60 celsius fokra, hogy elérje a lakk a teljes keménységét.

Vártunk két hónapot, hogy tökéletesen megszilárduljon a lakk, ez idő alatt tisztára takarítottuk a playfield alkatrészeket tükörfényesre políroztattuk a fém golyóterelőket, és fényes-ezüstre galvanizáltattuk a playfield alatti fém alkatrészeket.
A forgatható playfield szerelő állványomon elkezdtük a a pálya felépítését. Karalaplapok, postok, post-csavarok, kábeltartók, kábelek, golyóterelők…  Új star postok, új karmechanikák, új gumik, új “Martians” targetek. A tekercsek a tisztítás után új teflonperselyt és új borítást kaptak, ha valaki felemeli a playfieldet, ott is minden igényes legyen. A hagyományos wolfram izzók helyére LED-ek kerültek, mellyel véleményem szerint látványosabbak a fényeffektusok, ráadásul csökkenthető a playfield hőterhelése, illetve kevesebbet fogyaszt a flipper a hálózati energiából. A pofozók mögötti kapcsolók különleges, alulról rögzíthető fémprotektorokat kaptak, hogy a drótrámpáról leeső golyók ne koptassák ki újra a playfieldet. A scoop dupla vastagságú védőlemezt kapott, hogy a 27 mm átmérőjű tömör acélgolyó ütközéseit hosszú éveken át kibírja.

A pálya felépítése után kezdődött a tesztelés, ilyenkor kell beállítani a “drótos” kapcsolók pozícióját, a flipperkarok végleges állását. Ezzel egy időben történik a panelek tesztelése is, melyeket előzetesen felújítottunk: újakra cseréltük a szükséges csatlakozókat és az elöregedett, kiszáradt kondenzátorokat és gyári értékű biztosítékokat raktunk be.

A képre kattintva lapozható az album